СТАРТИРА УЧЕНИЧЕСКА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ

„БАЛКАНИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА ДО НАШИ ДНИ”

на Института за балканистика & Център по тракология „Проф. Александър Фол“при БАН

На 12 юни 2017 г. Институтът за балканистика & Център по тракология „Проф. Александър Фол“при БАН стартира иновативен и предизвикателен академичен проект. Във връзка с ПМС №347, т. 5 от 08.12.2016 г. за „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ Институтът за балканистика & Център по тракология „Проф. Александър Фол“ ще бъде проведена

УЧЕНИЧЕСКА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ

„БАЛКАНИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА ДО НАШИ ДНИ”.

Програмата на Ученическата лятна академия ще бъде реализирана в хотел “Мура”***, курорт Боровец, Самоков от 12 до 16 юни 2017 г. Академичните учени, които са и хабилитирани преподаватели в най-реномираните наши и чужди университети, ще се срещнат с ученици от горните класове на няколко училища: НГДЕК „Константин Кирил Философ” – София; 28 СУ „Алеко Константинов” – София и Професионалната гимназия по туризъм – Самоков, за да споделят най-новите постижения на научните изследвания в областта на балканистиката и модерната визия за интерпретацията на актуалните проблеми от историята на Югоизточна Европа и нейното културно-историческо наследство. Този иновативен образователен продукт има надграждащ характер и основната цел е да се разгледат проблемите на Българската история в един по-широк общоевропейски и балканистичен контекст. Ученическата лятна академия е предназначена за ученици от 9 – 12 клас, които са показали изявен интерес към научно-изследователския дискурс в областта на историческата наука и нейните приложения.

За целите на Ученическата лятна академия учените от Института за балканистика & Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН подготвиха атрактивно и съдържателно, богато илюстрирано с цветни изображения, таблици и карти учебно помагало „БАЛКАНИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА ДО НАШИ ДНИ”, което освен учебните единици, съдържа въпроси към текста, подбрани извори и препоръчителна литература.

Програмата включва атрактивни презентации, интерактивни форми на обучение и самоподготовка, дискусии, кино-вечери. Античен театър „Сердика“ към НГДЕК ще представи на 14 юни 2017 от 20:00 часа своята постановка „Oedipus Rex“ (по сценарий на Жан Кокто).

В първия ден от Ученическата лятна академия ще бъде открита фото-изложба в Художествената галерия в г. Самоков на тема „Херосът остава в Тракия…”, която проследява появата и развитието на траколожките изследвания и проучванията на древнотракийската цивилизация, както и нейното културно-историческо наследство. На откриването на изложбата проф. д.н. Александър Костов, директор на Института за балканистика & Център по тракология при БАН и един от инициаторите на проекта, и проф. д.н. Ваня Лозанова, ръководител на проекта, ще представят пред широката общественост на стария възрожденски град програмата на Ученическата академия, която се реализира с партньорството на кмета на Община Самоков, г-н Владимир Георгиев, и Исторически музей – Самоков. На директора на Историческия музей – Самоков ще бъде връчено дарение от книги – издания на ИБЦТ при БАН. Исторически музей – Самоков е организатор на една атрактивна учебна екскурзия, която ще запознае участниците със забележителностите на Самоков и неговите околности. Учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Самоков ще влязат в ролята на екскурзоводи-аниматори на своите колеги.

В последния ден от планираната програма проф. д.н. Александър Костов, директор на Института за балканистика & Център по тракология при БАН, ще връчи на участниците сертификати за участието им в този иновативен образователен проект и награди за представянето им. Проектът има за цел да покаже, че академичните научни среди имат огромен образователен потенциал и перспективи за установяване на устойчива връзка между науката и средното образование.